tradycyjne pisanki wielkanocne

Tradycyjne pisanki – jakie naturalne barwniki do malowania pisanek?

Zbliża się Wielkanoc i na sobotę jestem umówiona z grupka dzieci na barwienie pisanek. Będziemy robić pisanki, kraszanki, jaja zdobione techniką decoupage, oklejane nitkami i cekinami. Mnóstwo opcji – prawda? Postanowiłam również pokazać dzieciom jak barwiło się pisanki dawniej, jak robiły to nasze babki i prababki. Jedynym naturalnym sposobem jaki pamiętam był sposób mojej mamy, która barwiła  świąteczne jaja w wywarze z obierek cebulowych i łupinkach orzechów. Wychodziły piękne, złotawo- brązowe kraszanki.  Postanowiłam poszperać w internecie i znalezć więcej sposobów na barwienie świątecznych jaj  w bardziej tradycyjny sposób, czyli używajac wywarów różnych roślin i ziół.

tradycyjne pisanki wielkanocne

Pamiętajcie,  że im jaśniejsza skorupka, tym większe mamy szanse na uzyskanie bardziej intensywnych odcieni.

Do wszystkich naturalnych wywarów należy dodać nieco octu, co sprawi, że kolory będą trwalsze.

Aby pisanki ładnie wyglądały można je dodatkowo przetrzeć szmatką umoczoną w oleju.

Barwić  możemy pełne jajka lub wydmuszki. Jeżeli barwimy jajka, możemy je gotować na twardo w wywarze. Wydmuszki natomiast moczy się w zimnym barwniku koniecznie szczelnie zaklejając dziurki woskiem tak, aby woda nie deostała się do środka.

Jeszcze tego nie przetestowałam, ale według informacji na rożnych forach netowych z naturalnych składników możemy uzyskać  cale mnóstwo bardzo pięknych barw:

Czerwony

  • Wywar z kory dębowej,
  • Wywar z szyszek olchowych,
  • Wywar z  owoców  czarnego bzu,
  • Wywar z suszonych jagód,
  • Wywar z suchych łupinek cebuli

Blady czerwono-pomarańczowy

  • 2 łyżki pokrojonej czerwonej papryki sparzone w 1 szklance wrzącej .

Różowy

  • pół szklanki posiekanych  kwiatów amarantu  gotuj w 2 szklankach wody, po odcedzeniu dodaj 2 łyżeczki  octu.
  • skórki 6 awokado gotuj przez 20 minut w 1 ½ szklanki wody, po odcedzeniu dodaj 2 łyżeczki  octu.
  • zmieszaj 1 szklankę soku z kiszonych buraków i 1 łyżkę octu winnego.
  • rozcieńczony sok / wywar z buraka

Pomarańczowy

  • Wywar z marchewki
  • Wywar z dyni,
  • Wywar z cebuli

Zielony

  • Wywar z traw,
  • Wywar z pokrzyw,
  • Wywar z liści barwnika,
  • Wywar z młodego żyto,
  • Wywar z kory brzozowej
  • Wywar z jemioły

Żółty

  • Wywar z marchewki,
  • Wywar z  liści brzozy,
  • Wywar z olchy i młodej jabłoni
  • Wywar z  suszonych kwiatów jaskrów polnych
  • Wywar z  rumianka,
  • Wywar z  suchych  łupinek cebuli,
  • Wywar z igły modrzewiowych
  • Wywar z pomarańczy
    • intensywny: przez 15 minut gotuj pół szklanki posiekanej natki marchewki w 1 ½ szklanki wody, po odcedzeniu dodaj 2 łyżeczki  octu.
    • musztardowy: do 1 szklanki wrzącej wody dodaj 2 łyżki kurkumy, a następnie 2 łyżeczki octu.
    • różne odcienie: przez 5 minut zaparzaj 4 torebki rumianku lub zielonej herbaty w 1 szklance wrzącej wody.
    • jasnożółty: pół szklanki posiekanej nawłoci i gotuj przez 20 minut w 2 szklankach wody, po odcedzeniu dodaj 2 łyżeczki  octu.
    • bladożółty: skórki z 6 pomarańczy gotuj przez 20 minut w 1 ½ szklanki wody, po odcedzeniu dodaj 2 łyżeczki  octu.
    • blady żółto-zielony: skórki z 6 żółtych jabłek gotuj w 1 ½ szklanki wody przez 20 minut po odcedzeniu dodaj 2 łyżeczki  octu.
    • blady żółto-zielony: pół szklanki posiekanego kopru gotuj w 1 ½ szklanki wody przez 20 minut  po odcedzeniu dodaj 2 łyżeczki  octu.

Brązowy

  • łupiny orzecha,  igły jodłowe
  • dodaj 1 łyżkę octu do 1 szklanki mocnej kawy.

Złoto – Brązowy -

  • łupiny orzecha i cebula (cebuli musi być więcej niż orzecha)
  • 2 łyżki nasion kopru gotujemy przez 15 minut w szklance wody.

Niebieski:

  • owoce tarniny – wywar
  • ¼ główki kapusty posiekana i sparzona w litrze wrzącej wody a dodatkiem dwóch łyżek octu winnego. Po ostudzeniu  odcedzamy kapustę.

Fioletowy -

  • płatki ciemnej malwy,
  • owoce tarniny i czarnego bzu

Czarny

  • wygotowane olchowe szyszki

 

Jaka jest geneza i znaczenie pisanki?

Ozdobione wizerunkami jajko – pisanka – to dawny magiczny symbol, który w czasach współczesnych występuje jako dzieło sztuki ludowej. Zwyczaj malowania pisanek rozpowszechniony jest wśród Słowian oraz wśród innych narodów. Pisanka była symbolem wiosennego przebudzenia przyrody, ciepła, zwycięstwa światła nad chłodem i ciemnością, zimą i nocą. Pisanka – to również symbol Zmartwychwstania Chrystusa…

Pisanki były darem. Miały one zapewnić obdarowywanej osobie zdrowie, siłę oraz powodzenie w sprawach sercowych. Malowane lub kraszone jajka otrzymywali najpierw członkowie rodziny, a później osoby zaprzyjaźnione. Na cmentarzach prawosławnych pisanki składano w drugą Niedzielę Wielkanocną.

 

WIĘCEJ NA TEMAT SZTUKI TRADYCYJNYCH PISANEK:

Poznaj tradycyjne sposoby zdobienia pisanek! Wiatraczki, zawijasy i bazie – to motywy, którymi od lat zdobi się pisanki w rodzinie Teresy Struńskiej. Wzory i technika przyjechały do Hajnówki razem z rodziną jeszcze przed wojną…

 

O łemkowskich pisankach:  Na Łemkowszczyźnie ozdabiano pisanki szlachetną, batikową techniką. Polega ona na ozdabianiu pisanek woskiem i ścieraniu go. Dawniej używano w tym celu wosku pszczelego…

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS







{facebook-share}

Related Posts

poemat na walentynki

Nie panikuj, czyli Walentynki dla leniwych.

kartka walentynkowa

Nie kupuj, zrób sam! Zobacz 10 sposobów na nietypowe Walentynki

calendar 2013

Kalendarze na 2013 rok

papierowa zwijana gwiazdka

Papierem ozdobimy choinki, czyli 10 niebanalnych papierowych dekoracji

4boxes

Niesamowite opakowania na prezenty z instrukcjami wykonania

ozdoby choinkowe

25 Pomysłów na niesamowite Dekoracje Bożonarodzeniowe

Leave a Reply









Powered by sweet Captcha

Pinterest
Email
Print
WP Socializer Aakash Web